Verslagen Parkinson Café

Vrijdag 4 april 2025
Parkinson en autorijden Marcel Boezerooij

Marcel Boezerooij is rijschoolhouder en politie rijinstructeur.

 

Marcel heeft aangegeven dat er in zijn omgeving geen mensen met Parkinson zijn. Hij moest zich eerst in lezen wat Parkinson inhield. Dat heeft hij heel goed gedaan. 

 

Parkinson kan invloed hebben op hoe men rijdt. Bijvoorbeeld omdat het moeilijker wordt om overzicht te houden bij druk verkeer of men kan zich minder goed oriënteren. Daarnaast kan het trillen effect hebben op het schakelen en op het remmen. Dan is het niet altijd meer veilig om te rijden. 

 

Marcel vraagt aan de bezoekers wat zij ondervinden bij het rijden. De meeste geven inderdaad aan dat het bij drukte moeilijker wordt. Dit mijden zij dan ook. 

 

Of u mag auto rijden met medicijnen, hangt af van het medicijn. Als uw medicijn gevaar kan opleveren in het verkeer staat er een gele sticker met de tekst: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’. U bent niet verplicht om bij het CBR te melden welke medicijnen u gebruikt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en voor die van anderen in het verkeer, andere weggebruikers mag u niet in gevaar brengen. 

 

U bent wel verplicht uw Gezondheidsverklaring naar waarheid in te vullen. U vult in ieder geval een Gezondheidsverklaring in als u uw rijbewijs moet verlengen op of na uw 75ste verjaardag.

 

Bij de ziekte van Parkinson is een rijtest altijd verplicht. De rijtest is geen examen. De deskundige van het CBR beoordeelt of uw medische situatie van invloed is op het verantwoord besturen van de auto. Ook wordt gekeken of u zelfstandig en veilig aan het verkeer kunt deelnemen. 

 

Jurjen Doornbos bedankt Marcel voor zijn boeiende presentatie. Ada Mulder zet Jurjen in het zonnetje voor al het werk wat Jurjen doet voor het Parkinson café. Jurjen bedankt.

 

De presentatie kunt u hier opvragen.

 

Vrijdag 7 maart 2025
Wilma Metsemakers WLZ en WMO

Helaas heeft Claudia Knol afgezegd, wegens ziekte. Wilma Metsemakers  WMO ( Wet Maatschappelijke ondersteuning) probeert de vragen over WLZ (Wet Langdurige Zorg) ook te beantwoorden. 

 

Het verschil tussen WMO en WLZ is:

De aanvraag voor de WMO wordt beoordeeld door de gemeente, het is gericht op verbetering en is dus tijdelijk. De eigen bijdrage is maximaal in 2026 wordt deze bijdrage mogelijk inkomensafhankelijk.

De aanvraag voor de WLZ wordt beoordeeld door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). De toekenning is levenslang geldig. U kunt na toekenning van de WLZ indicatie niet 'terug' naar langdurige zorg via uw gemeente of zorgverzekaar. Tenzij uw situatie zo verbetert dat u niet meer aan de criteria voldoet. De eigen bijdrage is inkomensafhankelijk. 

 

Ondersteuning aanvragen via het "Sociaal loket". Je hebt altijd recht op de clientondersteuner. Wilma raadt aan het gespreksverslag van de consulent goed te lezen. Als het niet juist verwoord is, dan laten aanpassen.

 

Bij een WLZ indicatie kan gebruik gemaakt worden van een ondersteuner via het Zorgkantoor. Claudia is één van deze ondersteuners.  

 

Bekijk hier de presentatie van Wilma Metsemakers

Vrijdag 7 februari 2025
Willie Boringa Parkinson Verpleegkundig Specialist

Vanmiddag een prachtige opkomst, een volle zaal met patienten van Willie, familieleden en zelfs Jacqueline en Kitty van "Op de Wurf". 

Willie Boringa is 4 dagen in de week werkzaam als Parkinson verpleegkundig specialist, verbonden aan het Antonius ziekenhuis in Sneek/Emmeloord. Zij ziet ongeveer 350 patienten per jaar. Parkinson komt bij mannen 1,5 keer zo vaak voor als bij vrouwen. Helaas is de progressie niet te stoppen.

 

Voortekenen zijn: verminderd reukvermogen, moeite met de stoelgang, levend dromen, angststoornissen en depressies. De neuroloog ziet het meestal aan het lopen, door de eenzijdige stijfheid. 

 

Gestart wordt met het medicijn levodopa. Levodopa vult het tekort aan dopamine aan. Bij meer moeite met bewegen worden de medicijnen aangepast. De medicijnen kunnen de ziekte niet genezen en ook niet vertragen. 

 

De atypische parkinsonismen ontwikkelen zich sneller en zijn nog moeilijker te behandelen doordat de hersenen verschrompelen. 

 

In de pauze ontvangt het Parkinson Café een cheque van € 1.000 van Johan Zieleman. Tijdens zijn verjaardagsfeest heeft hij geld ingezameld voor Parkinson en dat gedoneerd aan het Parkinson café. Johan heeft zelf ook Parkinson en gaf het volgende advies "niet in een hoekje gaan zitten, positief blijven". 

 

Na de pauze vertelt Willie over de verschillende pompen. De toediening vindt dan plaats middels een canule die net onder de huid zit. De canule is via een slangetje verbonden aan de pomp. De levodopa wordt rechtstreeks in de dunne darm afgegeven. De pomp zorgt er 24 uur per dag voor dat het lichaam medicatie krijgt. 

Daarnaast is er de "Deep Brain Stimulation" (DBS of diepe hersenstimulatie). Toediening van elektrische pulsen aan specifieke doelgebieden in de hersenen. Dit gebeurt via elektroden die aan een soort paceaker verbonden zijn. 

 

Al met al een boeiende en duidelijke presentatie. 

 

Vrijdag 3 januari 2025

Optreden Parkinsonkoor, altijd gezellig!

 

Wegens het succes van vorig jaar, waarbij een record aantal bezoekers aanwezig was in het Hof van Smeden, zijn we dit jaar uitgeweken naar het buurthuis Espelervaart in Emmeloord.

Een prima locatie voor een gezellige middag met ons Parkinsonkoor.

Zo’n 15 koorleden waren aanwezig om de gasten, o.a. familie, vrienden en overige geïnteresseerden, te vermaken. Aangestuurd door de altijd even enthousiaste dirigente Martine van Atten, die zorgt voor de muzikale begeleiding.

 

Bij binnenkomst werd, naast koffie en thee, een nieuwjaarsrolletje met slagroom uitgedeeld. Inmiddels een goede traditie tijdens de opening van het nieuwe jaar.

Elke woensdagmorgen aan het begin van het oefenen, wordt gestart met stemoefeningen. Dus zo natuurlijk ook deze dag. Na deze opwarming van de stembanden kwamen diverse liederen voorbij. Bekend en onbekend. Bv. het nummer Siyahamba hebben we als publiek maar niet meegezongen. 

 

Maar het bleef niet bij zingen alleen. Bij een enkel lied moesten we op de tafel slaan, je voeten bewegen enz. Dus ook de motoriek wordt goed getraind tijdens de woensdagochtendsessies.

Samen met de aanwezigen werden diverse canons gezongen.

De middag werd afgesloten met het nummer The Rose. Als dank ontving elk koorlid dan ook een mooie witte roos.

 

Parkinsonkoor, hartelijk dank voor deze gezellige middag en wat ons betreft tot volgend jaar!

 

 

Vrijdag 6 december 2024

Gezellige decembermiddag

 

Eén dag na de verjaardag van Sinterklaas, hebben wij een bijeenkomst die in het teken staat van Sintekerst. We zwaaien Sinterklaas uit en bereiden ons langzaam voor, op de komende Kerstdagen.

 

Bij binnenkomst gaan de bezoekers met 4 of 5 personen aan een tafel zitten. Er is keus uit diverse activiteiten/spelletjes. Zo is er een mini sjoelbak, bij het Pepernotenpiramidespel worden pepernoten op de piramide gelegd en vervolgens weer weggehaald (en voor de liefhebbers opgegeten) aan de hand van het aantal ogen dat er met de dobbelsteen gegooid werd.

In het kader van PingPong Parkinson, kon men met een tafeltennisballetje punten verdienen. Een eierrek was verdeeld in verschillende kleuren en punten.

Verder werd er Kerstmemory gespeeld en tot slot boog menigeen zich over een blad vol met Sinterklaasitems en moest men tellen hoe vaak iets voorkwam. De echte fanatiekelingen gingen door, totdat ze het helemaal eens waren over de gevonden aantallen.

 

Al met al was de middag in een gezellig aangeklede Aambeeldzaal in de Hof van Smeden geslaagd. Vooral ik kleinere groepen zitten levert leuke interactie en gesprekken op.

 

Op naar het de feestdagen en het optreden van het Parkinsonkoor in januari 2025!

 

Vrijdag 1 november 2024

Valpreventie door Angela van Keulen

 

 

 

Van Angela van Keulen, ergotherapeut bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, krijgen we deze middag een duidelijk verhaal over alles rondom vallen.

Allereerst begint ze met wat statistieken. Hoeveel ouderen vallen er per jaar? Welke gevolgen heeft dit voor het zelfstandig wonen? Wat is de oorzaak van de val?

Weet dat dagelijks ca. 16 mensen overlijden aan de gevolgen van een val en 43% van die valongelukken gebeuren in huis. Een valongeluk heeft vaak gevolgen voor het thuis kunnen wonen.

 

Denk niet ik ben nog jong, ik hoef hier nog geen rekening mee te houden, maar train jezelf hier op tijd in. Heb je nog een laag valrisico, dan is het goed om te blijven bewegen. De gemeente biedt beweegactiviteiten waar je aan mee kunt doen. Wordt jou risico op vallen al wat groter, dan is het advies een valpreventief beweegprogramma te volgen. Bij een hoog valrisico is meer onderzoek nodig, bv. door een huisarts of fysiotherapeut. Dit plan bevat altijd een beweegprogramma om vallen te voorkomen.

 

De tip die Angela geeft is uiteraard om Vitaal en Gezond te blijven. Maar wat moet je daar allemaal voor doen? De adviezen zijn:

  • Train jezelf, blijf actief.

  • Zorg dat je goed zittende schoenen aan hebt.

  • Zorg voor een goede, maar vooral een schone bril.

  • Leg geen overbodige vloerkleedjes in huis.

  • Zorg voor ruimte om je stoel, zodat je goed in je en uit je stoel kunt komen.

  • Ga niet meer op trapjes of stoelen staan.

  • Doe geen twee dingen tegelijk.

  • Eet gezonde voeding

Per onderdeel geeft ze een toelichting.

 

Bekijk hier de hele presentatie van Angela van Keulen. 

 

In de gemeente Noordoostpolder wordt gewerkt aan een ketenaanpak voor valpreventie. Naar verwachting is het vanaf begin 2025 mogelijk om het valrisico in kaart te laten brengen.

 

Vrijdag 4 oktober 2024

Apotheker Dennis van de Vegte

 

Aan de hand van een aantal, door de aanwezigen gestelde vragen, neemt apotheker Dennis van de Vegte, van Service Apotheek Noordoostpolder, ons mee in zijn presentatie.

Dennis is aangesloten bij ParkinsonNet. Vanuit zijn rol als apotheker spreekt hij regelmatig mensen met de ziekte van Parkinson, om samen te kijken of alle medicatie nog op elkaar aansluit en er nog vragen zijn over het gebruik ervan. Als dit wenselijk is, komt hij ook bij de mensen thuis.

 

Dennis start de presentatie met een korte toelichting op de vele symptomen die de ziekte van Parkinson met zich mee kan brengen. Daarnaast legt hij uit waardoor deze symptomen ontstaan.

 

Nagenoeg alle mensen met Parkinson gebruiken of Levodopa/carbidopa (Sinemet®) (of levodopa/benserazide (Madopar®). Levodopa wordt, als het in de hersenen komt, omgezet in dopamine, wat zorgt voor een betere aansturing van de spieren.

Om ervoor te zorgen dat de Levodopa snel in je darmen terecht komt en niet al in je maag verteerd wordt, is het belangrijk om een half uur tot een uur voor en na de inname van de medicatie niet te eten en zeker geen eiwitrijke producten te eten.

Opmerkelijk feit is al dat slecht 1 tot 5% van de levodopa, in de hersenen aankomt. De carbidopa en benserazide zorgen ervoor dat de Levodopa zo weinig mogelijk in het lichaam wordt afgebroken.

Ook een vertraagde maagontlediging remt de opname van levodopa. Dennis geeft tips om je darmen zoveel mogelijk goed te laten functioneren en obstipatie te voorkomen.

Aanvullend worden een aantal andere medicatiemogelijkheden benoemd.

 

Na de pauze, waarin al gebruik wordt gemaakt van het stellen van eigen vragen, ligt de focus van de presentatie op de slikproblemen die, zeker na verder verloop van de ziekte, zich kunnen voordoen. Bekijk  de presentatie voor de nodige tips.

 

Om schommelingen te voorkomen is het van belang dat je op de de juiste tijden je medicatie inneemt. Dit voorkomt onnodige off momenten of dyskinesie, overbeweeglijkheid.

 

Na deze zeer duidelijke presentatie sluit Dennis af door de aanwezigen erop te wijzen wat de Services Apotheek Noordoostpolder voor je kan betekenen, bv. het brengen van je medicatie, het verpakken van je medicatie per innamemoment (baxterrollen) enz.  

Bekijk hier de uitgebreide presentatie.

 

 

Vrijdag 6 september 2024

De 4Wielfiets een stabiele fiets en winkelwagen/rollator in één!

 

Robert van Hees van de 4Wielfiets heeft vrijdag 6 september eerst uitgebreide uitleg gegeven over de technische aspecten van de 4Wielfiets heeft. Daarbij benadrukte hij waardoor de 4Wielfiets  stabieler is ten opzichte van de 2- of 3-wielfiets. De grote mand voorop lijkt die stabiliteit in de weg te staan, maar doordat die niet met het stuur meebeweegt, is dat zeker niet het geval.

En een hele mooie bijkomstigheid is dat je de fiets eenvoudig kunt inklappen, zodat het een rollator/winkelwagen wordt en je er zo mee de winkel in kan lopen.

 

Al tijdens de pauze werden de eerste proefritten gereden, zo benieuwd was men, hoe de fiets zou rijden. Met de opmerking ‘Hij rijdt lekker hoor!’, spoorde de één de ander aan, om ook een proefritje te maken.

                                                                                                       

Ga je over tot de aanschaf van de fiets, dan kan dit bij voorkeur via een proefrit in het 4Wielfiets Innovatie & Expertise center in Leiden. Bij uitzondering komt men ook aan thuis.

Eenmaal thuis afgeleverd is het belangrijkste advies, fiets dagelijks korte rondjes, zodat de fiets in je systeem inslijt.

 

De fiets wordt basis opgeleverd. Desgewenst kunnen daarna toevoegingen gedaan worden zoals bv. armleuningen, een andere rugleuning of trapondersteuning. 

 

Blijven genieten van het fietsen kan dus wel degelijk! En wel met de stabiele 4Wielfiets!

 

 

Vrijdag 5 juli 2024

Plasklachten bij Parkinson

 

Sjoukje Pieksma Physian, assistent urologie in Sneek, gaf deze middag in een goed gevulde zaal een lezing over veel voorkomende plasklachten bij Parkinson.

Ze behandelde  een stukje anatomie van de blaas, blaasklachten bij een vergrote prostaat en klachten bij een overactieve blaas.

 

Blaasklachten bij Parkinson:

Nachtelijk plassen, toegenomen aandrang, vaak plassen, urineverlies en

niet goed uit kunnen plassen met risico op blaasontsteking.

 

Polikliniek urologie:

Gesprek met uroloog of Physian assistent, plas problemen en klachten bespreken, urinecontrole, onderscheid irritatie of obstructie van de blaas, en als laatste wordt er een onderzoek afgesproken

 

LUTS lower urinary tractus symptoms:

Zwakke onderbroken straal, persen om te kunnen plassen, hisitatie ( moeilijk op gang komen en nadruppelen, vaak moeten plassen, verhoogde drang, s'nachts meerdere keren moeten plassen, soms ( aandrang ) incontinentie.)

 

Onderzoeken nachtelijk plassen:

Bloedonderzoek naar nierfunctie, glucose en PSA waarde, plaslijst, flow en residu meting, blaasonderzoek, rectaal toucheren, echo van de prostaat, eventueel echo van de nieren bij afwijkende nierfunctie of residu.

 

Behandeling LUTS:

Lifestyle adviezen, s ávonds minder drinken, matig met alcohol en cafeïne, letten op de plashouding, blaastraining bij vaak moeten plassen, obstipatie voorkomen, eventueel medicatie of als er te weinig kracht is van de blaas een katheter, als dit niet afdoende is bij mannen een prostaat operatie.

 

Nachtelijk plassen:

Minder drinken s' avonds, minder alcohol en cafeine, postoel of urinaal naast bed, medicatie en voor mannen eventueel een condoomkatheter.

Ook kan er gedacht worden aan bekkenbodem fysiotherapie, botox of PTNS neurosimulatie bij blaas en / of ontlastingsproblemen.

 

We bedanken Sjoukje met een mooie bos bloemen voor de verhelderende  presentatie en zitten met een aantal mensen nog even gezellig na.

 

 

 

 

Vrijdag 14 juni 2024

Boottocht Passagiersschip De Zuiderzee Urk

 

14.15 uur: Inschepen!

Het schip "De Zuiderzee" lag al klaar aan de kade in Urk.

De 40 personen die deelnamen liepen of reden de loopplank op. Met zoveel mensen was de boot toch behoorlijk gevuld.

Iedereen verspreidde zich over de tafeltjes en al gauw werd er overal kennisgemaakt (voor zo ver dat nodig was…..) en werd er gezellig gekletst.

De zon liet het helaas afweten maar de sfeer was zo goed dat dit eigenlijk niet eens opviel.

Na vertrek werd er koffie rond gebracht met een flinke punt appelgebak met slagroom.

Tijdens de koffie vertelde de kapitein over de perikelen rond Urk tijdens de inpoldering, toen Urk dus verbonden werd met de vaste wal. Van een enorme muggenplaag tot overlast van ongedierte als spinnen, ratten en muizen.

Even later vertelde de kapitein het volksverhaal hoe de baby’s in Urk terecht komen.

In de meeste plaatsen van Nederland worden de kindertjes door de ooievaar ingevlogen.

In West-Friesland komen ze meestal uit de boerenkool, maar op Urk moeten ze worden opgehaald bij de Ommelebommelestien!

Dit is een steen uit de ijstijd die zo’n 30 meter voor de kust van Urk ligt, ongeveer ter hoogte van de vuurtoren.

Het oude volksverhaal geeft aan dat de aanstaande vader in een roeibootje samen met de vroedvrouw naar de steen moet roeien om daar het kindje te halen. Ook moet hij voor het kindje betalen, voor een jongen twee keer zoveel als voor een meisje.

 

De kapitein zelf is wel 3x naar de steen geroeid…….

 

Tot onze verrassing mochten wij een tweede rondje drinken bestellen. Werkgroep Parkinson Café: bedankt!

 

Tussen alles door wordt er ook nog uit volle borst, meerdere liederen gezongen onder de bezielende leiding van Vrony en Albert van het Parkinsonkoor.

 

Om 16.30 uur meerden wij weer aan in Urk.

Met een voldaan gevoel verliet iedereen de boot en ging men door de miezerige regen huiswaarts.

Al met al een zeer geslaagde middag.

 

Vrijdag 5 april 2024

'Hoe ga je om met het verlies van je gezondheid' 

- Levend Verlies -

Levend Verlies. Die titel is best confronterend. In de aanloop naar deze presentatie van Joke Boerma, Rouw- en Verliesbegeleider, is daarom de titel aangepast naar ‘Hoe ga je om met het verlies van je gezondheid’.

Na een aantal mededelingen opent Ada Mulder deze middag namens de werkgroep met een treffend gedicht. Daarna stelt zij Joke voor als spreker van deze middag, tevens haar vriendin én haar oud-collega/vriendin, die  een progressieve oogziekte heeft. Toen Ada haar diagnose Parkinson kreeg, zei haar oud-collega tegen haar dat ze een rouwproces in zou gaan. Dit klonk wat onwerkelijk, maar uiteindelijk is dit zeker het geval.

Reden voor Ada, om Joke te vragen hierover te komen spreken bij ons Parkinson Café.

 

Joke neemt ons deze middag mee langs de verschillende soorten rouw (rouw bij overlijden, het verlies van je baan, het verlies van je gezondheid (Levend Verlies)) en de gevoelens die daaruit voortkomen. Daarbij benadrukt ze, dat het belangrijk is om aandacht te geven aan de emoties die gepaard gaan met het verlies. Uít je (primaire) emoties, je verdriet, je boosheid. Praat erover, zoek steun. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot bv. opgekropte emoties, die er op een onverwacht moment uitkomen (secundaire emoties).

 

Het mag er zijn! Je mag stil staan bij je emoties, je mag je verdrietig of boos voelen. Geef toe aan die gevoelens. Maar… , kijk daarna ook weer naar de dingen die je nog wel kan. Ga eropuit, daag jezelf uit. Zoals Ada haar oud-collega vanuit eigen ervaring vertelde: ‘Ik nam die trein naar Frankrijk om een paar heerlijke weken bij mijn vriendin te kunnen logeren, ook al moest ik daarvoor overstappen in Parijs,.’

 

Uit reacties vanuit de zaal blijkt, dat zowel mensen met Parkinson als mantelzorgers, hun schouders eronder zetten en vooral doorzetten.

Het is mooi te horen hoe eenieder zijn best doet en daarbij geniet van het moment. Ondanks het telkens maar weer stappen moeten zetten, om hetgeen je niet meer kunt (bv. fietsen op een reguliere fiets) op te vangen met hetgeen nog wel mogelijk is (bv. driewielfiets).

Een middag met emoties. Er is veel losgemaakt, er zit verdriet achter deze moedige mensen, zowel bij mensen met Parkinson, mantelzorgers als kinderen.

 

Met dank aan Joke, die door één van de aanwezigen van deze middag omschreven wordt als ‘Joke deed het geweldig, liefdevol en geïnteresseerd!’ Benieuwd je naar de presentatie? Stuur een mail naar info@parkinsoncafe-emmeloord.nl, dan sturen wij de presentatie.

 

Heeft u behoefte aan ondersteuning van Joke? Kijk op haar website www.jokeboerma.nl voor verdere informatie en contactgegevens.

 

Woensdagavond 13 maart 2024

Inloopavond van jong tot ca. 70 jaar

De inloopavond, die speciaal is gehouden voor 'jongeren' met Parkinson, is het begin van een nieuw avontuur van ons Parkinson Café. Deze keer was het Parkinson Café in een echt café, 't Huyscafé van 't Voorhuys. Ca. 30 betrokkenen hebben gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Ongeveer de helft hiervan heeft Parkinson. Zij zijn variërend van rond de 40 tot ver in de 60. De één met een gestelde diagnose van nog maar net een jaar, de ander al een jaar of 10. 

 

De avond begon voor iedereen wat onwennig. Wat kunnen we als organisatie verwachten en ook bezoekers waren benieuwd wat de avond hen zou brengen. Met een kop koffie of thee in de hand, vulden de tafels zich al snel. Van een verdere inloop was nauwelijks sprake. Iedereen wilde blijkbaar de 1,5 uur goed benutten. Ada Mulder, lid van de werkgroep, heeft een korte toelichting gegeven hoe deze avond tot stand is gekomen en dat het streven is, om bij voldoende belangstelling, voor deze groep, Parkinson Café 's op de avonden te organiseren. 

 

Aan de diverse tafels werden ervaringen uitgewisseld. De praatkaartjes die op tafel lagen, zorgden ervoor dat de gesprekken niet stil hoefde te vallen. Praatkaartjes met vragen als ‘Hoelang heb jij al de diagnoes?’ en ‘Hoe ben jij erachter gekomen?’ of 'Werk jij nog' leverden weer gesprekstof op. Daarnaast schoven de deskundigen aan bij de diverse tafels. Vanuit hun expertise en voor een deel aangesloten bij het Parkinsonnet, konden zij de aanwezigen adviezen geven en hun vragen beantwoorden.

 

Om een beeld te krijgen van de wensen rondom een eventueel vervolg van het Parkinson Café voor de ‘jongere’ generatie, is door de aanwezigen een enquête ingevuld. Hierbij werd onderling al volop gebrainstormd over het wel of niet deelnemen, een geschikte locatie, de frequentie en wat wil je op zo’n avond doen?

 

Het organiserend team was enorm blij met de vele positieve reacties, die gezien de belangstelling, zeker een vervolg krijgt. De enquête wordt uitgewerkt en binnenkort zal de organisatie om de tafel gaan om te bedenken hoe dit op te pakken.  

 

Ben je niet aanwezig geweest en heb je toch belangstelling om eventueel in de toekomst aan te haken? Geen probleem. Hou onze website of Facebook in de gaten.

 

Tot slot bedankt de werkgroep van ’t Parkinson Café iedereen die aanwezig is geweest. Fijn dat je er was!

Speciale dank aan de gastvrijheid van ’t Voorhuys, mede-organisatoren Vita Nova Praktijk voor Fysiotherapie, Ergotherapiepraktijk Noordoostpolder en de Verpleegkundig Specialist Parkinson van het Antonius Ziekenhuis.

 

Vrijdag 1 maart 2024

Parkinson en mondgezondheid

Wat een leerzame presentatie heeft tandarts Jaap Spaargaren gegeven. Een presentatie die niet alleen voor mensen met Parkinson, maar voor iedereen, goed is om (weer) eens te horen.

 

Voor zijn afstudeerscriptie heeft Jaap tandartsen bevraagd, hoe zij nu mensen met Parkinson behandelen. Met deze resultaten heeft hij hun behandelwijzen, naast de richtlijnen gezet en aan de hand hiervan diverse adviezen afgegeven.

Tijdens zijn presentatie neemt hij de aanwezigen mee langs de oorzaak, bv. droge mond of rigiditeit, en de gevolgen die dit voor je gebit kan hebben o.a. cariës en parodontitis. Naast diverse adviezen voor het bezoek bij je tandarts, adviseert hij om, indien nodig, vastzittende protheses te overwegen, zodat deze ook in de toekomst bij eventuele over-beweeglijkheid, of slikproblemen geen hinder geven.

 

Ook preventie en het onderhouden van het gebit komen aan bod, evenals het schoonhouden van je prothese. Voor het leggen van een goede fluoride laag op je gebit adviseert hij je tandarts te vragen naar tandpasta Colgate Duraphar 5000 PPM fluoride.

 

Na de pauze volgen de aanwezigen, met een door Jaap meegebrachte tandenborstel, zijn poetsinstructie, waarbij het tandvlees niet vergeten moet worden. Voor deze oefening is een tandenborstel even voldoende, maar thuis kun je beter alleen een elektrische tandenborstel gebruiken.

De middag wordt afgesloten met een demonstratie bij een van de aanwezigen, waarbij hij laat zien hoe je het best het gebit van iemand met Parkinson kunt poetsen.

Vrijdag 2 februari 2024

Gezond slapen en Dromen

Met een goed gevulde zaal is Lia Timmer van Xalia Training haar presentatie over ‘Gezond slapen en Dromen’ gestart. Slaap is blijkbaar een onderwerp waarbij elk goed advies meegenomen wordt.

Naast de gevolgen die te weinig slaap kan hebben en mogelijke oorzaken van het wakker liggen, geeft Lia zinvolle tips om de nacht zoveel mogelijk slapend door te komen.

 

Een aantal tips zijn 's avonds weinig tot geen koffie of alcohol drinken, een ontspannen wandeling te maken, vlak voor het slapen geen tv of op je telefoon te kijken. Stap je bv. vaak in bed met koude voeten? Probeer dan eens een beetje magnesiumolie aan de binnenkant van je kuit te smeren. Ook Melatonine of Passiflora kunnen je nachtrust ondersteunen en een paar druppels lavendel op je kussen geeft eveneens ontspanning.

 

Voordat de pauze begint doet Lia samen met de aanwezigen een ontspanningsoefening. Met deze oefening legt de focus op je ademhaling. Door twee keer zo lang uit te ademen dan dat je hebt ingeademd, ontspan je snel. Je gedachten bij je ademhaling houden leidt je af van alle gedachten die in je opkomen.

 

Als je Parkinson wat verder gevorderd is, wordt het jezelf omdraaien in bed steeds moeilijker. Een goede tip is om een glad onderlaken te gebruiken in combinatie met een gladde pyjama. Eén van de aanwezigen heeft goede ervaringen met lakens van Wendylett. Verder zijn hulpmiddelen zoals een beugel aan de zijkant van je bed of een papagaai  boven je bed op termijn handig.

 

Als afsluiter geeft Lia uitleg over dromen. Waarvoor dienen dromen en wat betekenen ze voor jou? Dromen, wordt ook wel Geestelijke spijsvertering genoemd. Het zorgt ervoor dat je in contact bent met je onderbewuste, je intuïtie of fantasie. Neem je dromen serieus en als ze niet prettig zijn praat er dan over! Delen is helen!

 

Het zou fijn zijn als de aanwezigen met deze tips een heel klein beetje beter slapen en net zo ontspannen in hun bed liggen, zoals een baby in zijn wiegje.

 

Vrijdag 5 januari 2024

Parkinsonkoor Emmeloord

Nadat alle aanwezigen een plekje hebben gevonden en zijn voorzien van koffie of thee en een voor ons traditioneel nieuwjaarsrolletje met slagroom, begint het Parkinsonkoor met haar optreden. Van The Rose tot Waar is de orgelman, ze brengen vol enthousiasme een grote variëteit aan nummers ten gehore.

 

Tijdens dit optreden worden diverse Engelse nummers gezongen, wat toch niet voor alle koorleden met de paplepel is ingegoten. Dirigente Martine van Atten geeft aan dat de koorleden wel houden van een uitdaging. Die uitdaging brengt ze deze middag ook voor het publiek. Zij wordt uitgenodigd een tekst voor te lezen en bij het #-teken te klappen. Na een korte oefening, wordt het publiek in tweeën gedeeld en volgt een canon, wat samen met het koor een mooie melodie oplevert. Dit multitasken kan voor mensen met Parkinson een uitdaging zijn. Een mooie training tijdens het inzingen dus.

 

Niet alleen Martine ondersteunt het koor met haar keyboard, maar dit keer zijn ook twee violisten aan de begeleiding toegevoegd. Naast de begeleiding bij diverse nummers, spelen zij ook een aantal bijzonder mooie intermezzo’s, wat het koor de ruimte geeft om even te pauzeren.

 

Evenals vorig jaar was ook nu de belangstelling voor het koor groot. Naast leden van het Parkinson Café hebben we diverse belangstellenden mogen verwelkomen. Een mooie start van 2024!

 

Bekijk hieronder de foto's en een filmpje van het optreden.