Verslagen Yoppers-Medioren

Donderdag 10 april 2025

Hoe ga je om met het verlies van je gezondheid?

 

Op donderdag 10 april jl. hebben we aan de hand van een presentatie van Joke Boerma, Rouw- en Verliescoach, gesproken over ‘Hoe ga je om met het verlies van je gezondheid’.

Bij het krijgen van de diagnose Parkinson zie je de toekomst die je voor ogen had, door de diagnose, in duigen vallen. Hierdoor kun je in een rouwproces komen. Dit proces heet Levende rouw.

 

Joke geeft een toelichting over de verschillende soorten rouw die er zijn, en wat de verschillen zijn tussen rouw na een overlijden en levende rouw. Al snel daarna komen de eerste ervaringen van de aanwezigen aan bod. Hoewel men vaak strijdlustig is en het liefst het hoofd op houdt, worden de emoties zoals verdriet en ontgoocheling, zeker erkent. Bv. als je je afspraak niet na kunt komen, omdat je te moe bent of als men aan je partner vraagt hoe het met jou gaat, terwijl men dat niet aan jou vraagt. Dit roept uiteraard emoties op.  

 

Bij de oefening om de ogen te sluiten en je in te beelden dat je op één been staat en te kijken hoe je dan vooruit wil komen, laat ons zien dat je wel je tweede been nodig hebt om in balans te blijven.

Dit is ook het geval bij Levende rouw. Het is goed dat je naast je strijdbaarheid of het soms vermijden/ontkennen van je ziekte, je ook je emoties de ruimte geeft. Dit zorgt voor een betere balans. Na het bespreken van de verschillende rouwfasen en nodige tips van Joke hoe hiermee om te gaan worden ervaringen uitgewisseld. En ondanks dat dit niet gemakkelijk is, is het mooi te ervaren hoe men elkaar steunt en er onderling afspraken worden gemaakt om een keer samen koffie te drinken.

 

Naast het mogen ontvangen van mensen met Parkinson blijken onze bijeenkomsten ook van waarde voor de Parkinson Verpleegkundige, waarvan we er deze avond twee hebben mogen welkom heten.

 

Heeft u belangstelling voor de presentatie van Joke?

Stuur dan een mail naar info@yopperscafe-emmeloord.nl
 

Donderdag 23 januari 2025

Leven met Parkinson


Willie Boringa - Parkinson Verpleegkundig Specialist, bij het Antonius Ziekenhuis Emmeloord/Sneek, laat deze avond de vele aspecten van de ziekte van Parkinson voorbij komen. Ze begint met een uitleg over wat er in de hersenen gebeurt, waardoor bv. je bewegingen trager worden. Er volgt een toelichting over voor de verdere functies in je lichaam waar dit gevolgen voor heeft bv. lopen, praten, slapen, slikken, opstaan enz. enz. 

 

Verder laat ze de diverse soorten medicatie aan bod komen, met daarbij tekst en uitleg wanneer voor welke medicijnen gekozen wordt, maar ook wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn.

 

Tot slot krijgen ook de geavanceerde therapieën zoals de pompen, hun aandacht. Ze wijst erop dat ze op vrijdag 7 februari om 14.30 uur in De Hof van Smeden een presentatie geeft bij het reguliere café over deze geavanceerde therapieën.

 

Er wordt aandachtig geluisterd en er worden vragen gesteld, maar vooral ook ervaringen met elkaar gedeeld. Hierdoor is de presentatie pas om 21.30 uur afgelopen, terwijl we er normaliter naar streven om om 21.00 uur met elkaar aan tafel te zitten en een drankje te nemen en bij te praten. Dat hebben we deze keer overgeslagen. Niet erg, want het was weer een avond waarbij aandacht voor elkaar hoog in het vaandel stond. 

 

Wilt u de presentatie ontvangen? Stuur dan een mail naar info@yopperscafe-emmeloord.nl.

 

donderdag 21 november 2024

Ronnie Gardner Methode (RGM)

 

 

Deze avond komen we de zaal binnen en staan de stoelen al verspreid rondom het scherm. Iedereen krijgt twee polsbandjes. Een rode en een blauwe. Later wordt duidelijk wat hiervan de bedoeling is.

Als iedereen binnen is en zijn plekje heeft gevonden start Marijke Romkes, senior begeleidster van InteraktContour. locatie Urk en bevoegd RGM-docent, met tekst en uitleg over Ronnie Gardner Methode. 
Ronnie Gardiner is een Amerikaanse jazz drummer, die een methode wilde ontwikkelen die helpend kon zijn voor muzikale en motorische ontwikkeling. Al gauw bleek echter dat deze methode zeer geschikt was voor mensen met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel (parkinson, cva/nha, ms en dementie). 

 

Na de uitleg starten we eenvoudig met in onze handen klappen en met je handen op je bovenbenen te slaan. Nu wordt snel duidelijk hoe handig de rode en blauwe polsbandjes zijn. Rood betekent dat de beweging voor je linkerkant is en blauw voor je rechterkant.

Op het ritme van de muziek worden de oefeningen steeds uitgebreider en ingewikkelder, want vervolgens gaan ook de voeten mee doen. Gelukkig kunnen we op het scherm goed volgen wanneer het symbool een hand, een voet of een klap aanduidt.

Nog even vergeten te vermelden dat je ondertussen ook nog het juiste woord bij de juiste actie moet noemen. Bv. ‘klap’ inderdaad bij een klap en ‘beng’ als je je handen op je knie slaat. Oftewel volop multitasken!

 

Het was leuk om te zien hoe de deelnemers zich stortten op de oefeningen. Men was in opperste concentratie om zo goed mogelijk de oefeningen uit te voeren. Een mooie ervaring!

Belangstelling om RGM te gaan volgen? Stuur dan een mail naar info@yopperscafe-emmeloord.nl. Dan zorgen wij ervoor dat je de benodigde informatie ontvangt.

 

Aan het eind werd Marijke bedankt voor haar inzet. Vervolgens werden de tafels bij elkaar geschoven om nog even bij te praten.

 

donderdag 19 september 2024

Pingpong Parkinson

 

 

Een sportief gezelschap meldt zich deze avond tijdig bij Tafeltennisvereniging Emmeloord.

We starten de avond met een kopje koffie of thee en het kennismaken met de drie leden van de Tafeltennisvereniging die aanwezig zijn en ons gastvrij te ontvangen.

 

Na de koffie geeft Mariam Ockeloen (fysiotherapeut) uitleg waarom bewegen bij Parkinson zo belangrijk is en met name tafeltennis. Je moet snel reageren om tijdig het balletje terug te slaan of, als je net te laat bent, achter het balletje aanlopen om deze weer op te pakken. 

In je fanatisme omzeil je hiermee je startmotor, het eigen initiatief. Bovendien moet je multitasken, de bal in de gaten houden, een zwiepbeweging maken met je hand, de balans bewaren. Daarmee train je de gebieden in de hersenen die door de ziekte zijn aangedaan is. Beweging is goed voor parkinsonpatiënten, en tafeltennis zelfs nog beter, schreef hierover in de Volkskrant.

Tijd om dit zelf eens te ervaren!!

 

Iedereen neemt plaats achter een tafel en al snel is eenieder druk in de weer met opslaan, terugslaan, balletjes oprapen enz. Op één tafel word al snel het aantal overgeslagen ballen geteld. De ervaren tafeltennissers liepen rond om tips te geven of een opslag voor te doen. 

Na enige tijd worden alle spelers doorgedraaid naar de volgende tafel, zodat iedereen een nieuwe tegenstander heeft en daarmee nieuwe uitdagingen krijgt. 

 

Aanvankelijk was het plan van TTV Emmeloord om op de woensdagmorgen, een aparte groep op te starten voor o.a. mensen met Parkinson. Er waren echter twee personen die wel wilden tafeltennissen, maar voor wie de woensdagmorgen niet paste. In overleg met TTV Emmeloord zijn zij overgestapt naar de dinsdagavond en trainen zij nu bij de reguliere TTV-ers. Daarom vervalt de woensdagmorgen groep en kan iedereen met Parkinson, die belangstelling heeft om te tafeltennissen, op dinsdagavond om 19.00 uur terecht aan de Van Diggelenstraat 11 in Emmeloord. 

 

donderdag 20 juni 2024

Interactieve avond

De uitnodiging gaf wellicht niet duidelijk aan wat deze avond de bedoeling was. Aan de aanwezigen bij de inloopavond heeft een aanvullende mail, wat meer duidelijkheid gebracht.

 

De avond zou in het teken staan van:

Twee tips voor mensen met Parkinson zijn: 'Daag jezelf uit' en 'Ga connecties aan'. Naast de meerwaarde dat je jezelf uitdaagt tijdens een spel, ga je ook connecties aan met de andere aanwezigen.  Een mooie gelegenheid dus om beide tips op deze avond ten uitvoer te brengen. Én je hersenen laten kraken én daarbij elkaar beter leren kennen.  

Uiteraard alles onder het mom van, niets moet,­ veel mag.

 

Na een inleidend praatje van Ada Mulder, coördinator van de commissie Yoppers-Medioren, hebben we laten zien welke spellen we hadden meegenomen en die men zou kunnen gaan spelen. Uiteraard hadden we gehoopt op een zaal vol belangstellenden en hadden we bedacht hoe de aanwezigen op te delen in kleinere groepjes, maar uiteindelijk was er een klein gezelschap aanwezig. Hierdoor hebben besloten gezellig één grote tafel te maken en met zijn allen het spel 30 Seconds te spelen. Nou dat viel nog niet mee. De hersens werden inderdaad gekraakt op zoek naar de juiste informatie over deze persoon, voorwerp, plaats enz. Of het door een ander omschreven woord. Een halve minuut is zo voorbij. Voor we het in de gaten hadden was het 21.00 uur.

 

In plaats van nog een spel te spelen, hebben we een drankje ingeschonken en zijn we met elkaar in gesprek gegaan, beginnend met een foto van één van de aanwezigen die sinds zijn Parkinson is gaan paardrijden en op het paard soms oefeningen doet. Echter dit keer stond hij boven op een stappend paard. Verder is hij na zijn Parkinson-diagnose meer avonturen aangegaan, bv. in een vakantie al fietsend van Noord Groningen naar Zuid Limburg gereden, waar hij tijdens zijn verblijf bij adressen van Vrienden op de fiets, hele mooie, waardevolle ontmoetingen heeft gehad. Oftewel zijn leven met Parkinson waarbij de ongemakken dagelijks aanwezig zijn, probeert hij ook positieve dingen op te pakken en nieuwe avonturen aan te gaan.

Na deze mooie gesprekken, waarbij ook andere ervaringen werden gedeeld, hebben we de avond afgesloten en is, naar de bedankjes en tot ziens te horen, iedereen enthousiast weer vertrokken.

 

Komende weken gaan we als commissie het programma voor het najaar rondmaken, deze met geïnteresseerden delen en dan gaan we lekker genieten van een welverdiende zomervakantie.

We hebben afgelopen jaar met elkaar mooie stappen gezet!

 

Woensdagavond 13 maart 2024

Inloopavond van jong tot ca. 70 jaar

De inloopavond, die speciaal is gehouden voor 'jongeren' met Parkinson, is het begin van een nieuw avontuur van ons Parkinson Café. Deze keer was het Parkinson Café in een echt café, 't Huyscafé van 't Voorhuys. Ca. 30 betrokkenen hebben gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Ongeveer de helft hiervan heeft Parkinson. Zij zijn variërend van rond de 40 tot ver in de 60. De één met een gestelde diagnose van nog maar net een jaar, de ander al een jaar of 10. 

 

De avond begon voor iedereen wat onwennig. Wat kunnen we als organisatie verwachten en ook bezoekers waren benieuwd wat de avond hen zou brengen. Met een kop koffie of thee in de hand, vulden de tafels zich al snel. Van een verdere inloop was nauwelijks sprake. Iedereen wilde blijkbaar de 1,5 uur goed benutten. Ada Mulder, lid van de werkgroep, heeft een korte toelichting gegeven hoe deze avond tot stand is gekomen en dat het streven is, om bij voldoende belangstelling, voor deze groep, Parkinson Café 's op de avonden te organiseren. 

 

Aan de diverse tafels werden ervaringen uitgewisseld. De praatkaartjes die op tafel lagen, zorgden ervoor dat de gesprekken niet stil hoefde te vallen. Praatkaartjes met vragen als ‘Hoelang heb jij al de diagnoes?’ en ‘Hoe ben jij erachter gekomen?’ of 'Werk jij nog' leverden weer gesprekstof op. Daarnaast schoven de deskundigen aan bij de diverse tafels. Vanuit hun expertise en voor een deel aangesloten bij het Parkinsonnet, konden zij de aanwezigen adviezen geven en hun vragen beantwoorden.

 

Om een beeld te krijgen van de wensen rondom een eventueel vervolg van het Parkinson Café voor de ‘jongere’ generatie, is door de aanwezigen een enquête ingevuld. Hierbij werd onderling al volop gebrainstormd over het wel of niet deelnemen, een geschikte locatie, de frequentie en wat wil je op zo’n avond doen?

 

Het organiserend team was enorm blij met de vele positieve reacties, die gezien de belangstelling, zeker een vervolg krijgt. De enquête wordt uitgewerkt en binnenkort zal de organisatie om de tafel gaan om te bedenken hoe dit op te pakken.  

 

Ben je niet aanwezig geweest en heb je toch belangstelling om eventueel in de toekomst aan te haken? Geen probleem. Hou onze website of Facebook in de gaten.

 

Tot slot bedankt de werkgroep van ’t Parkinson Café iedereen die aanwezig is geweest. Fijn dat je er was!

Speciale dank aan de gastvrijheid van ’t Voorhuys, mede-organisatoren Vita Nova Praktijk voor Fysiotherapie, Ergotherapiepraktijk Noordoostpolder en de Verpleegkundig Specialist Parkinson van het Antonius Ziekenhuis.